Medicatiebewaking PDF Afdrukken

Als u een recept van een arts krijgt, gaat u ermee naar uw apotheek. U geeft het recept af en vervolgens krijgt u uw geneesmiddelen. Maar wat er in de tussentijd met uw recept gebeurt onttrekt zich vaak aan het oog.

Het zou mooi zijn als alle geneesmiddelen zonder enig risico konden worden gebruikt, als ze geen bijwerkingen zouden hebben en als ze zonder problemen gecombineerd zouden kunnen worden met andere medicijnen. Helaas is de praktijk anders. De meeste geneesmiddelen bevatten immers "lichaamsvreemde" stoffen, waar je maar beter voorzichtig mee kunt omgaan. Als u uw recept hebt afgegeven bij de balie van de apotheek, wordt het daarom nauwkeurig door de apotheker of de apothekersassistent gecontroleerd.
Is de dosering juist? Klopt de hoeveelheid die u voorgeschreven heeft gekregen? Bovendien wordt met behulp van de computer gekeken of u het medicijn al eerder heeft gebruikt, of u eventueel al een ander middel slikt dat zich met het nieuwe medicijn niet verdraagt en of u er misschien overgevoelig voor bent. En bent u bijvoorbeeld zwanger, wordt u behandeld met een middel tegen hoge bloeddruk of heeft u diabetes, dan is extra voorzichtigheid geboden.

Gedoe?
Nu denkt u misschien: wat een gedoe voor een paar pilletjes. Kan ik mijn medicijnen niet gewoon meekrijgen? Bedenk dan dat in Nederland jaarlijks zo'n 700.000 mensen combinaties van geneesmiddelen krijgen voorgeschreven die elkaars werking negatief beïnvloeden. In een op de vijf gevallen zijn hierbij verschillende voorschrijvende artsen betrokken, die niet weten dat de patiënt een ongewenste combinatie krijgt. Uw vaste apotheek kent uw medicijngebruik wel en zal uiteraard in overleg met u contact opnemen met de voorschrijvende arts. Het is dan ook aan te raden dat u uw geneesmiddelen zoveel mogelijk bij uw eigen apotheek haalt, zodat deze een compleet overzicht heeft van uw medicijngebruik. Ook als u medicijnen meekrijgt uit het ziekenhuis, doet u er goed aan dit bij uw apotheek te melden. Natuurlijk kan het geen kwaad als u in de weekend- of nachtdienst naar de dienstapotheek gaat, want ook deze beschikt over uw medicatiegegevens.

Vragen
In de wetenschap dat uw apotheek waakt over uw medicijngebruik kunt u met een gerust hart het aan u voorgeschreven geneesmiddel gebruiken. Lees het etiket en de bijsluiter goed, gebruik het middel op de juiste manier en in de aangegeven hoeveelheid. En heeft u vragen, stel ze gerust aan uw apotheekteam. Ook als u thuis het geneesmiddel uitpakt. Een telefoontje is genoeg.

 
1.jpg
1.jpg